1 Temmuz 2013 Pazartesi

0 Google Authorship İle Arama Sonuçlarında Öne Çıkmanın Yolları

Google‘ın 2012 yılında başlattığı Authorship (Yazarlık) özelliği, SEO dünyasının son dönem trendleri arasında yer alıyor. Her geçen gün daha çok kişinin fark ettiği Google Authorship, altyapısındaki “Author Rank” algoritmasıyla birlikte içerikleriniziGoogle+ hesabınızla bağlayarak arama sonuçlarında öne çıkmasını sağlıyor. Başta blog yazarları olmak üzere içerik üreten bütün kullanıcılar için gelecek dönemde daha etkili SEOiçin en çok başvurulacak özelliklerden biri olması beklenenGoogle Authorship, esasında en az bireyler kadar şirketlerede yarar sağlama potansiyeline sahip.

Google Authorship

Google Authorship’in şirketlere sağlayacağı faydalara değinmeden önce bu nispeten yeni olarak nitelendirilebilecek özelliğin ne anlama geldiği üzerinde biraz daha duralım. Zira bir yazar olarak Google Authorship’e dahil olduğunuzda içerikleriniz, arama sonuçlarında Google+’ta kullandığınızprofil fotoğrafı ve kullanıcıları sizinle ilgili diğer içeriklere ulaştırabilecek bir bağlantı adresiylebirlikte gösteriliyor. Bu sayede Google’ın gözünde uzman olarak ayrı bir öneme sahip olurken, kullanıcıların içeriklerinizi diğerlerinden kolayca ayırt edebilmesinin önünü açmış oluyorsunuz.
Steven Levy
Son yıllardaki içerik sayısı ve aramalardaki artışın neticesi olarak Google’ın kullanıcıya en uygun sonucu göstermek amacıyla ortaya çıkardığı Authorship, aynı zamanda içeriklerinizi koruma olanağı da tanıyor. Şirket kurduğu bir nevi rütbe sistemiyle kaliteli içerikleri ödüllendiriyor. Üstelik sadece Google+ hesabınızla herhangi bir blogdaki ya da internet sitesindeki içeriğinizi kolaylıkla tanımlayabiliyorsunuz.
Diğer yandan Search Engine Land yazarı Janet Driscoll Miller‘ın ortaya çıkardığı üzere Google Authorship, web sitelerinin yanı sıra internet dünyasında yer alan diğer dosya biçimlerini de destekliyor. Eğer bir Google yazarı iseniz, PowerPoint, Excel, Word, RTF ve SVG formatındaki içerikleriniz de Authorship kapsamında değerlendiriliyor.
Word Örneği
Word örneği
PowerPoint Örneği
PowerPoint örneği

Google Authorship şirketinize veya markanıza ne kazandırır?

Öncelikle Google Authorship, hizmet ettiğiniz alan ve markanızı ilgili kullanıcılarla doğru zamanda doğru yerde buluşturmak için başvurulabilecek oldukça avantajlı bir yoldur. Büyük markaları bir kenara koyarsak -ki bu yöntem onlar için de bir hayli efektiftir- Google Authorship ile küçük işletmeler, ek bir yatırım yüküne girmeden Google arama sonuçlarında öne çıkabilirler.
Google Authorship
Nielsen Norman Group tarafından yapılan bir araştırmaya göre arama sonuçlarında profil fotoğrafıyla birlikte gösterilen bağlantılar kullanıcıların dikkatini daha çok çekiyor ve bu sayede daha yüksekCTR, yani tıklanma oranları yakalanıyor. Bu durumda Google Authorship hem bireysel hem de iş bazında size daha fazla tıklanma vaat ettiğini söyleyebiliriz.
Google Authorship bir yandan profil fotoğrafı, isim bilgisi ve bağlantılar ile birlikte içerik sahibini arama yapan kişilere tanıtırken, diğer yandan söz konusu içeriği sizin adınıza damgalamış oluyor. Diğer bir deyişle zaten sizin olan içerik Google tarafından tescillenerek kopyalanmaya karşı korunuyor.
Google Arama Sonuçları
Bunlarla birlikte Google Analytics üzerinden içeriklerinizin performansını da ölçme ve gözlemleme imkanına sahip olmanız, Google Authorship’i küçük işletmeler gözünde daha değerli kılıyor. Google’ın herhangi bir konuda kaliteli içerik üreten kişileri arama basamaklarında yukarıya taşıması, bunu kendi işletmeniz için de kullanabileceğiniz anlamına geliyor.
İş bazında değerlendirirsek Google Authorship’i kişisel markanız ya da tıp, danışmanlık, turizm ve emlak gibi sektörlerde faaliyet gösteren şirketiniz için kolaylıkla kullanabilmeniz mümkün. Satış veya marka bilinirliği yaratma konusunda trafiğe ihtiyaç duyan bütün işletmeler bu yolla ciddi kazanımlar elde edebilir.
Webmaster Tool
Aşağıdaki videoda hem SEO’nun geleceği hem de arama sonuçlarında uzman olarak tanınma konusu hakkında bazı ipuçları bulunuyor.

Google Authorship’e kayıt olma

Google’ın bu basit özelliğine kayıt olmak ve kullanmak oldukça kolay. Bunun için Google’ın resmi sayfasından önerdiği iki yöntem bulunuyor. İlkini üç adımda gerçekleştirebilirsiniz. Tabi öncelikle içeriğinizle aynı alan adına sahip (salih@sosyalmedya.co) bir e-posta adresine ve sitenizde o içeriğin yazarı olarak tanımlanmaya ihtiyacınız var. Ayrıca Google+ hesabınızdaki “Katkıda bulunduğu siteler” bölümüne içeriğinizin bulunduğu siteyi eklemeyi unutmamalısınız. Tüm bunlardan eminseniz:
  1. Google Authorship sayfasını ziyaret edin.
  2. Sayfadaki 4. adımın altında bulunan kutuya e-posta adresinizi girip ardından kaydınızı gerçekleştirin.
  3. Ardından Google tarafından gönderilen bağlantı aracılığıyla e-posta adresinizi doğrulayın.
Tabi burada atlamamanız gereken noktalardan bir tanesi de Google+ hesabınızda küçültüldüğünde sizi tanıtabilecek fotoğrafın bulunması olacak.
İkinci yöntem ise ilkine göre biraz daha zahmetli. Nitekim bu yönteme aynı alan adı üzerinde bir e-posta adresiniz yoksa başvuruyorsunuz. İçeriğinizden Google+ profilinize bağlantı oluşturabilmek için Google’ın yardım sayfasındaki adımları izleyebilirsiniz.
Şirketler için
Google+’ta bir şirket sayfanız varsa onu da Google Authorship’e dahil etme şansına sahipsiniz. Bunu yapmak için ilk yönteme benzer bir yol izlemeniz yeterli.
  1. Eğer yoksa öncelikle şirketiniz için bir Google+ sayfası yaratın.
  2. Marka ya da şirket logonuzu Google+ sayfanıza ekleyin.
  3. Şirket internet sitesini Google+’taki sayfanız ile bağlayın.
  4. Son olarak internet sitenize ?rel=”publisher” ibaresini yerleştirin.
Bu işlemlerin ardından içerik ürettiğinizde artık arama sonuçlarında şirket logonuzu görebilir, aynı zamanda Google+ sayfanızı tanıtabilirsiniz.

Sonuç

Eminim Google’ın Google+ ile birlikte sosyal medyada kendine ilginç ve bir o kadar da özel bir alan oluşturmaya başladığını fark etmişsinizdir. Muazzam bir ekosisteme sahip şirket, Google+ verilerini arama sonuçlarıyla entegre ettiği süreçten bu yana bu alanda birçok yenilik sunmaya devam etti. Bu anlamda şirketin spam içeriklerle verdiği mücadele ve kullanıcılara aradıklarıyla daha alakalı sonuçlar sunma planı çerçevesinde gerçekleştirdiği Author Rank ve Google Authorship hamlelerini Google+ tepsisiyle sunuyor olması kendisi açısından övünülecek bir durum.
Ancak tahmin edebileceğiniz gibi hem Authorship hem de Author Rank yapı ve özellik olarak henüz ilk aşamada. Bu nedenle Google’ın ilerleyen süreçte her iki özelliğini de daha da işlevsel hale getirecektir. Eğer belirli konularda düzenli içerik üretiyorsanız -ki bu dijital dünyada var olmak için mutlaka yapmanız gereken bir şey- tabiri caizse treni kaçırmadan Google Authorship’e dahil olmalı, aynı zamanda Author Rank’i daha iyi anlamaya çalışmalısınız. Zira bunları yapmazsanız bundan böyle Google’dan organik trafik almanız bir hayli zor olacak.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Pazarlama Online Copyright © 2012